بررسی میزان الئوروپین در برگ رقمهای مختلف گیاه Olea europaea L. در استان گلستان

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

2 دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

3 استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

4 استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گنبد، گنبد، ایران

5 مرکز تحقیقات کشاورزی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

برگ زیتون از جنبه دارویی در کاهش فشار خون، دیابت، سرطان و تصلب شرائین مؤثر است. در این تحقیق بر اساس طرح کاملاَ تصادفی، نمونه‌های برگ از سرشاخه‌های انتهایی و میانی شش رقم زیتون : میشن، بلیدی، کرونایکی، کنسروالیا، روغنی و زرد از دو منطقه‌ گرگان و گنبد در اردیبهشت ماه جمع‌آوری و عصاره متانولی نمونه‌ها (متانول 80 درصد) و با استفاده از روش خیساندن تهیه گردید. میزان الئوروپین عصاره‌ها توسط دستگاه HPLC اندازه‌گیری شد. بر اساس نتایج حاصله حداکثر مقدار الئوروپین در برگ‌های میانی رقم روغنی گنبد با میانگین (803/29 میلی‌گرم بر گرم) وجود داشت. زیتون در شرایط محیطی گنبد با دارا بودن اقلیم نیمه خشک ومیانگین نزولات جوی کمتر و میانگین دمای بالاتر نسبت به اقلیم مدیترانه‌ای گرگان، تحت تنش بوده و در منطقه گنبد نسبت به گرگان، مواد مؤثره و میزان الئوروپین بیشتری تولید می‌شود. همچنین میزان ماده آلی در گنبد نسبت به گرگان کمتر است اما در مورد سایر پارامترهای خاک تفاوت قابل توجهی بین این دو منطقه وجود نداشت.  

کلیدواژه‌ها


 

1-ابدالی، ن.، حسینی مزینانی، م.، عطایی، س.، حسینی، م.، نقوی، م. 1390. بررسی میزان تنوع در چهار رقم زیتون ایرانی با صفات مورفولوژیک و نشانگر‌های مولکولی ((RAPD. مجله زیست‌شناسی ایران، 24:6، صفحات 879-868.

2-جایمند، ک.، رضایی، م.، آبروش، ز.، گلی پور، م.، شریفی، م. 1385. استخراج و تعیین میزان ترکیب الئوروپین در 9 رقم زیتون Olea europaea L. کشت شده در ایستگاه تحقیقاتی فدک (دزفول). فصلنامه علمی پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 1: 78-84.

3-جایمند، ک.، رضایی، م.، نجفی آشتیانی، ا.، گلی پور، م. 1388. استخراج و مقایسه میزان الئوروپین از برگ و میوه گیاه زیتون .Olea europaea L در سه استان گیلان، تهران و فارس. فصلنامه ی پژوهش‌های علوم گیاهی، 13: 1-8.

4-درویشیان، م. 1376. در ترجمه زیتون، لوزرت، ر.، بروس، ژ. نشر آموزش کشاورزی، 295 ص.

5-طولابی، پ.، طوافی، م.، ابراهیمی، س.، نصرتی، س.، احمندوند، ح. 1390. عصاره هیدروالکلی برگ زیتون در مهار نفروتوکسیتی ناشی از جنتامایسین. یافته، 49:3، صفحات 70-81.

6-مجنون حسینی، ن.، دوازده امامی، س. 1386. زراعت و تولید برخی گیاهان دارویی و ادویه­ای، انتشارات دانشگاه تهران، 300 ص.

7-محمدی، ح.، زینانلو، ع.ا. و روشن، ع.ا. 1387. مدل‌سازی سازگاری دمایی زیتون (Olea europaea L.) در ایران. پژوهش‌های جغرافیایی، 64: 37-51.

8-هاشمی، س.پ.، غیاثوند، ع.، رئیسی، ف.، البرزی، م. 1387. بررسی مسزان الئوروپین در برگ درختان زیتون کشت شده در شهرستان خرم آباد. فصلنامه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی لرستان، 4: 98-106.

9.Al-Azzawie, H.F. and Alhamdani, M.S.S. 2006. Hypoglycemic and antioxidant effect of oleuropein –diabetic rabbits. Life sciences, 78: 1371-1377.

10.Ansari, M., Kazemipour, M., and Fathi, S. 2010. Development of simple green extraction procedure and HPLC method for determination of oleuropein in olive leaf extract applied to a multi –source comparative study. J. Iranian Chemical Society. 8(1): 38-47.

11.Brahmi, F., Mechri, B., Dabbou, S., Dhibi, M. and Itammami, M. 2012. The efficacy of phenolics compound with different polarities as antioxidants from olive leaves depending on seasonal variation. Industrial crops and products, 38: 146-152.

12.Fleming, H.P., Walter, W.M. and Etchells, J.L. 1973. Antimicrobial properties of oleuropein and products of its hydrolysis from green olives. Applied Microbiology, 5: 777-782.

13.Han, J., Talorete, T.P.N., Yamada, P. and Isoda, H. 2009. Anti-proliferative and apoptotic effects of oleuropein and hydroxytyrosol on human breast cancer MCF-7 cells. Cytotechnology, 59: 45-53.

14.Huang, P.L., Huang, Ph.L. and Lee-Huang, S. 2010. Oleuropein and related compounds redus atherosclerosis. The open conference Proceeding Journal, 1: 81-86.

15.Jemai, H., Feki, A.E., and Sayadi, S. 2009. Antidiabetic and antioxidant effect of hydroxytyrosol and oleuropein from olive leave in alloxan-diabetic Rats. J. Agric. Food chem.

16.Kimura, Y. and Sumiyoshi, M. 2009. Olive leaf extract and its main component oleuropein prevent chronic ultraviolet B radiation-induced skin damage and carcinogenesis in hairless mice. Journal of Nutrition, 11: 2079-2086.

17.Kimura, Y. and Sumiyoshi, M. 2009. Olive leaf extract and its main component oleuropein prevent chronic ultraviolet B radiation-induced skin damage and carcinogenesis in hairless mice. Journal of Nutrition, 11: 2079-2086.

18.Malik, N.S.A. and Bradford, J.M. 2006. Changes in oleuropein levels during differentiation and development of floral buds in Arbequinia olives. Scientia Horticulturae, 110: 274-278.

19.Meirinhos, J., Silva, B.M., Valentao, P., Seabra, R.M., Pereira, J.A., Dias, A., Andrade, P.B. and Ferreres, F. 2005. Analysis and Quantification of flavonoidic compounds from Portuguese olive (Olea europaea L.) leaf cultivars. Natural product Research, 2: 189-195.

20.Omar, S.H. 2010. Oleuropein in olive and its pharmacological effects. Science pham., 78: 133-154.

21.Poudyal, H., campbell, F. and Brown. 2010. Olive leaf extract attenuatescardiac, Hepatic, and metabolic changes in high carbohydrate, high fat-fed Rats. The journal of nutrition, 140 (5): 946-953.

22.Pteridis, A., Therios, I., Samouris, G., Koundouras, S. and Giannakoula, A. 2012. Effect of water deficit on leaf phenolic composition, gas exchange, oxidative damage and antioxidant activity of four Greek olive (olea europaea L.) cultivars, Plant physiology and biochemistry, 60:1-11.

23.Yazici, I., Karabey, F., Akay, S., Kaya, U. and Demiray, H. 2012. The effect of different irrigation levels on the oleuropein contents of olive tree (Olea europaea L. cv. Memecik) in the western coastal region of Turkey. African Journal of Biotechnology, 90: 15664-15677.