منصول ملاشاهی خمکی, آتنا, وارسته مرادی, علی. (1394). بررسی اثر روشهای مختلف استخراج عصاره بر ترکیبات موثره و عملکرد آنتیاکسیدانی عصاره گیاه دارویی Cynara scolymus L. در استان گلستان. اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی, 3(3), 74-85.
آتنا منصول ملاشاهی خمکی; علی وارسته مرادی. "بررسی اثر روشهای مختلف استخراج عصاره بر ترکیبات موثره و عملکرد آنتیاکسیدانی عصاره گیاه دارویی Cynara scolymus L. در استان گلستان". اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی, 3, 3, 1394, 74-85.
منصول ملاشاهی خمکی, آتنا, وارسته مرادی, علی. (1394). 'بررسی اثر روشهای مختلف استخراج عصاره بر ترکیبات موثره و عملکرد آنتیاکسیدانی عصاره گیاه دارویی Cynara scolymus L. در استان گلستان', اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی, 3(3), pp. 74-85.
منصول ملاشاهی خمکی, آتنا, وارسته مرادی, علی. بررسی اثر روشهای مختلف استخراج عصاره بر ترکیبات موثره و عملکرد آنتیاکسیدانی عصاره گیاه دارویی Cynara scolymus L. در استان گلستان. اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی, 1394; 3(3): 74-85.
بررسی اثر روشهای مختلف استخراج عصاره بر ترکیبات موثره و عملکرد آنتیاکسیدانی عصاره گیاه دارویی Cynara scolymus L. در استان گلستان
گروه شیمی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
چکیده
کنگرفرنگی (آرتیشو) با نام علمی Cynara scolymus L. متعلق به تیره کاسنی است که بهدلیل امکان سنتز ترکیبات پلیفنلی و فلاونوئیدهای آنتیاکسیدان، دارای خاصیت ضدالتهاب بوده و در صنایع غذایی و دارویی جایگاه ویژه دارد. در این تحقیق میوههای گیاه کنگر فرنگی در تابستان 1392 از مزرعه تحقیقات گیاهان دارویی کشت و صنعت گیاهان دارویی نیاک برداشت و عصاره اتانولی (70 درصد) آنها با استفاده از روشهای مختلف خیساندن و اولتراسوند استخراج گردید. اندازهگیری میزان فلاونوئید وفنل کل با استفاده از روشهای اسپکتروفتومتری، عملکرد آنتیاکسیدانی عصارهها نیز با استفاده از روشهایRP, TAC, DPPH و در نهایت میزان کوئرستین و گالیک اسید توسط دستگاه HPLC جداسازی و شناسایی گردید. نتایج نشان داد بیشترین مقدار فنل کل (mg GAE 03/172) و گالیک اسید (ppm47/1) متعلق به عصاره اولتراسوند ولی بیشترین میزان فلاونویید کل (mg QE 22/93) و کوئرستین (ppm3/3) در عصاره مستخرج به روش خیساندن گزارش شد . بیشترین میزان عملکرد آنتیاکسیدانی متعلق به عصاره اولتراسوند در روش RP با میزان µg/ml IC50=0.39 در مهار رادیکال آزاد گزارش شد. بررسی نتایج نشان میدهد که روشهای استخراج عصاره و آنالیز نقش مهمی را در کمیت و کیفیت مواد موثره و عملکرد آنتیاکسیدانی گیاهان در مهار رادیکالهای آزاد وجود دارد.