مهدوی, سیدهخدیجه, سالار, مریم, قلیچ نیا, حسن. (1394). بررسی کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی Hyssopus officinails L. در شرایط مختلف طبیعی و مزرعه (نور مازندران). اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی, 3(4), 69-78.
سیدهخدیجه مهدوی; مریم سالار; حسن قلیچ نیا. "بررسی کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی Hyssopus officinails L. در شرایط مختلف طبیعی و مزرعه (نور مازندران)". اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی, 3, 4, 1394, 69-78.
مهدوی, سیدهخدیجه, سالار, مریم, قلیچ نیا, حسن. (1394). 'بررسی کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی Hyssopus officinails L. در شرایط مختلف طبیعی و مزرعه (نور مازندران)', اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی, 3(4), pp. 69-78.
مهدوی, سیدهخدیجه, سالار, مریم, قلیچ نیا, حسن. بررسی کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی Hyssopus officinails L. در شرایط مختلف طبیعی و مزرعه (نور مازندران). اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی, 1394; 3(4): 69-78.
بررسی کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی Hyssopus officinails L. در شرایط مختلف طبیعی و مزرعه (نور مازندران)
1گروه منابع طبیعی نور، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور، نور، ایران
2دانشجوی کارشناسیارشد مرتعداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور، نور، ایران
3عضو هیاتعلمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، نور، ایران
چکیده
در این تحقیق بهمنظور بررسی کمیت و کیفیت اسانس گیاه زوفا (Hyssopus officinalis L.) در شرایط مختلف رویشگاهی، سرشاخههای گلدار آن از دو رویشگاه: مزرعه و طبیعت واقع در منطقه کالج شهرستان نور (1700 متر) در اردیبهشتماه 1392 جمعآوری گردید. اسانس نمونهها با استفاده از روش تقطیر با بخار آب (طرح کلونجر) استخراج و ترکیبهای متشکله آنها با استفاده از دستگاه GC/MS مورد آنالیز و ارزیابی قرار گرفت. نمونهبرداری از خاک بهمنظور آنالیز فیزیکوشیمیایی خاک در هر دو رویشگاه به روش تصادفی- سیستماتیک انجام شد و نتایج مقایسه آماری نمونههای خاک نشان میدهد که فسفر، پتاسیم، نیتروژن و کربن آلی در دو منطقه اختلاف معنیداری در سطح 5 درصد با هم دارند. نتایج آنالیز اسانس نیز نشان داد که کمیت و کیفیت مواد موثره اسانس کاملاً متاثر از تنوع رویشگاهی است، بهطوریکه میانگین بازده اسانس در رویشگاه طبیعی (6/0 درصد) و همچنین تعداد ترکیبهای متشکله آن (17 ترکیب) بیشتر از شرایط مزرعه بود. عمدهترین ترکیبهای اسانس در رویشگاه طبیعی شامل بتا-پینن و 1و8-سینئول میباشد. در صورتی که در شرایط مزرعه ترکیبهای: 9 و 7 اکتا- دکادینال و 9 و 12 اکتا- دکادینوئیک از عمده ترکیبات اسانس گزارش گردید، بنابراین اختلاف شرایط آب و هوایی و بروز استرسهای محیطی سبب بروز تغییرات در کمیت و کیفیت اسانس گیاه میشود.