بررسی و مقایسه ترکیب‌های شیمیایی اسانس اندام‌های مختلف گیاه Helichrysum pallasii (Spreng.) Ledeb. در رویشگاه طبیعی استان تهران

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی، موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، تهران، ایران

2 دانشیار پژوهشی، موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، تهران، ایران

3 کارشناس زراعت و اصلاح نباتات

چکیده

گیاهHelichrysum pallasii (Spreng.) Ledeb. علفی چند ساله و متعلق به تیره Asteraceae که به‌عنوان ضد التهاب و ضدمیکروب مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این تحقیق به‌منظور بررسی و مقایسه کمی و کیفی اسانس گیاه، اندام‌های: گل، برگ و ریشه در زمان‌های مختلف رشد، از رویشگاه طبیعی آن  واقع در منطقه گاجره (2100 متر) در استان تهران طی تابستان سال 1392 جمع‌آوری گردید. اسانس‌گیری از نمونه‌ها با استفاده از روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) و ترکیب‌های متشکله اسانس نیزبوسیله دستگاه  گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) شناسایی گردید. تعداد ترکیب‌های متشکله اسانس به‌ترتیب در گل 36، برگ، 26 و در ریشه 17 ترکیب شناسایی گردید که به‌ترتیب بیشترین ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس گل شامل ای-کاریوفیلن (18 درصد)، کاریوفیلن اکساید (15 درصد)، بتا- بیسابولن (6/6 درصد)، آلفا-هومولن (4/5 درصد) و آلفا-لانگیپینن (1/5 درصد) بود. در برگ بالاترین درصد ترکیب‌ها مربوط به کاریوفیلن اکساید (2/14 درصد)، آلفا کورکومن (8 درصد)، نرال (8/7 درصد)، آلفا لانگیپینن (6/7 درصد)، اسپاتولنول (3/6 درصد) و بتا بیسابولن (1/6 درصد) بود. در ریشه نیز ترکیب‌های کاریوفیلن اکساید (5/22 درصد)، بتا بیسابولن (2/12 درصد)، تیمول 9/11 درصد و مورولول (5/7 درصد) شناسایی شد.

کلیدواژه‌ها


 

  1. Adams R.P. 1995. Identification of essential oil components by gas chromatography and mass spectroscopy, Allured Publishing Crop., Carol Stream, USA,350p.
  2. Albayrak, S., Aksoy, A., Sagdic, O. and Hamzaoglu, E. 2010. Compositions, antioxidant and antimicrobial activities of Helichrysum (Asteraceae) species collected from Turkey. Food Chem, 119: 114-122.
  3. Aslan, M., Katircioglu, H., Orhan, I., Atici, T. and Sezik, E. 2006. Screening of antibacterial, antifungal and antiviral properties of the selected Turkish Helichrysumspecies. Planta Med,72: 997-997
  4. Aslan, M., Katircioglu, H., Orhan, I., Atici, T. and Sezik, E. 2007. Antibacterial potential of the capitula of eight Anatolian helichrysum species. Turkish J. Pharm Sci., 4: 71-77
  5. Bougatsos, C., Ngassapa, O., Runyoro, DK., Chinou, IB. 2004.Chemical composition and in vitro antimicrobial activity of the essential oils of two Helichrysum species from Tanzania. Z Naturforsch C, 59(5-6): 368-72.
  6. Chinou, i., Roussis, V. and Perdetzoglou, D. 1997. Chemical and Antibacterial Studies of two Helichrysum Species Planta Medica. 63: 181–183.
  7. Czinner, E., Hagymasi, K., Blazovics, A., Kery, A., Szoke, E., Lemberkovics, E. 2000 In vitro antioxidant properties of Helichrysum arenarium (L.) Moench Journal of Ethnopharmacology, 73:  437–443.
  8. Davoodimoghadam, H., Mohamadisani, A. and Mehraban, M. 2014. Study of Antifungal activity of Helichrysum arenarium essential oil on growth of Candida albicans and Saccharomyces cereviciae Journal of Microbial World,  6(1): 63-73
  9. Formisano, C., Mignola, E., Rigano, D., Senatore, F., Arnold, NA., Bruno, M. and Rosselli, S. 2009. Constituents of leaves and flowers essential oils of Helichrysum pallasii (Spreng.) Ledeb. Growing wild in Lebanon. J. Med. Food, 12(1):203-7.
  10. Ghahraman, 1996. Flora Iran. Pub Research Institute of forest and Rangelands, No. 1680.
11. Ghelardini, C., Galeotti, N., Cesaremannelli, L., Dimazzanti, G., and Bartolini, A. 2001. Local anaesthetic activity of β-caryophyllene. Farmaco, 56 (5–7): 387–389.

  1. Judzentiene, A. 2006. Chemical Composition of the Essential Oils of Wild Helichrysum arenarium (L.) with Differently Colored Inflorescences from Eastern Lithuania. Journal of Essential Oil Research,18 (1):80-83
  2. Lourens, AC., Reddy, D., Başer, KH., Viljoen, AM., and Van Vuuren, SF. 2004. In vitro biological activity and essential oil composition of four indigenous South African Helichrysum species. J. Ethnopharmacol,  95(2-3):253-8.
  3. Magiatis, P., Skaltsounis, A.L., Chinou, I. and Haroutou-an, S. 2002. Chemical composition and in vitro anti-microbi al activity of the essential oils of three Greek Achillea species. Z. Naturforsch, 57(c): 287 290.
  4. Mirza, M., Sefidkon, F. and Ahmadi, L. 1996. Natural essential oils extraction, qualitative and quantitative identification and applications pub, Research institute of forest and rangelands, 161: 205 p.
  5. Öztürk, B., Özek, G., Özek, T., Hüsnü, K. and Baser, C. 2014. Chemical Diversity in Volatiles of Helichrysum plicatum DC. Subspecies in Turkey Rec. Nat. Prod, 8(4): 373-384
17. Rechinger, K. 1993. Flora Iranica Compositae (4), Inoleae, 145:65.

  1. Sköld, M., Karlberg, A., Matura, M. and Börje, A.  2006. The fragrance chemical β-caryophyllene—air oxidation and skin sensitization, Food and Chemical Toxicology, 44 (4): 538–545.
  2. Sawilska, A.K., and Mielcarek, S. 2009. The content of flavonoids and polyphenolic acids in inflorescences of Sandy Everlasting Helichrysum arenarium (L.) Moenchfrom natural stands and plantations. Herba. Pol. J., 55:118-126.
  3. Torabbeigi, M., Abroomand, P., and Aghaeimeibodi, A.Z. 2011. Chemical Composition of Essential Oils of Aerial Parts of Helichrysumaucheri from Iran. Analytical Chemistry Letters, 1(5,6): 393–396.
  4. Vassilios, R., Tsoukatou, M., Petrakis, V., Chinou, I., Skoula, M., and Harborne, JB.  2000.Volatile constituents of four Helichrysum species growing in GreeceBiochemical Systematics and Ecology, 28(2-28):163-175
  5. Yong, F., Aisa, H.A., Mukhamatkhanova, R.F., Shamyanov, I.D., and Levkovich, M.G. 2011. New flavanone and other constituents of Helichrysum arenarium indigenous to china. Chem Nat Compd, 46: 872-875.