ارزیابی تنوع برخی از شاخص های فیتوشیمیایی عصاره گل در جمیعت های خودروی گیاه دارویی .Rheum ribes L در ایران

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

2 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

3 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

استفاده از گیاهان دارویی و مواد فعال آنها به‌عنوان آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی اخیراً مورد توجه قرار گرفته است. اندام‌های مختلف ریواس به دلیل برخورداری از فلاونوئیدها و پروآنتوسیانین‌ها ی آنتی‌اکسیدانی اهمیت زیادی در صنایع غذایی و دارویی دارند. در این مطالعه خصوصیات فیتوشیمیایی اندام گل در 13 ژنوتیپ (13-G1G) ریواس جمع آوری شده از مناطق مختلف کشور مورد ارزیابی قرار گرفت. عصاره‌گیری با استفاده از دستگاه اولتراسونیک انجام گرفت. شاخص‌های فیتوشیمایی اندام گل بر اساس محتوای فنول کل (روش فولین سیکالتو)، فلاونوئید کل (روش آلومینیوم کلراید)، ویتامین ث (به روش تیتر با یدید پتاسیم)، کربوهیدرات محلول (معرف آنترون و رنگ سنجی)، تانن (معرف وانیلین و رنگ سنجی)، کاروتنوئید کل، کلروفیل a و b (روش لیچن تالر) و فعالیت آنتی‌اکسیدانی با استفاده از روش‌های DPPH و FRAP ارزیابی شدند. بیشترین میزان فنول و فلاونوئید کل به ترتیب در عصاره گل‌های ژنوتیپ 8G و 9G با مقدار (53/110 میلی‌گرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک) و (49/1 میلی‌گرم کوئرسیتین بر وزن خشک) مشاهد شد. بیشترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی به‌ترتیب در ژنوتیپ های 1G و 8G با میزان 75/94 درصد و (86/59 میکرومول بر گرم وزن خشک) و کمترین میزان این شاخص‌ها در گل ژنوتیپ 13G با میزان 17/68 درصد و (42/7 میکرو مول بر گرم وزن خشک) مشاهده شد. براساس این نتایج ژنوتیپ‌های مختلف ریواس حاوی آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی هستند که در بین آن‌ها ژنوتیپ‌های 1G، 8G و 9G سطوح بالایی از این را دارا می‌باشد که از آن در صنایع غذایی و داروسازی می‌توان استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


  1. Akerstrom, A., Jaakola, L., Bang, U. and Jaderlund, A. 2010. Effects of latitude- related factors and geographical origin on anthocyanidin concentrations in fruits of Vaccinium myrtillus L. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58: 11939–11945.
  2. Arosio, B., Gagliano, N., Fusaro, L.M., Parmeggiani, L., Tagliabue, J. and Galetti, P. 2000. Aloe-emodin quinone pretreatment reduces acute liver injury induced by carbon tetrachloride. Basic and Clinical Pharmacology and Toxicology, 87: 229–233.
  3. Celine, F., Le Texier, L., Roy, S., Delaforge, M., Gregoire, S. and Neuwels, M. 2004. Parameters and mechanistic studies on the oxidative ring cleavage of syntheticheterocyclic naphthoquinones by Streptomyces strains. Applied Microbiology and Biotechnology, 65: 446–456.
  4. Chang, Q., Zuo, Z., Harrison, F. and Chow, M.S.S. 2002. Hawthorn. The Journal of Clinical Pharmacology, 42(6): 605–612.
  5. Ebrahimzadeh, M.A., Hosseinimehr, S.J., Hamidinia, A. and Jafari, M. 2008. Antioxidant and free radical scavenging activity of Feijoa sallowiana fruits peel and leaves. Pharmacologyonline, 1: 7-14.
  6. Emad, M., gheybi, F., Rasoli, M., Khanzadeh, R., and Mohammadi, S. 2003.Medicinal-industrial plant of Rhubarb. Poneh publication, Tehran, 69p.
  7. Ercisli, S. and Esitken, A. 2004. Fruit characteristics of native rose hip (Rosa spp.) selections from the Erzurum province of Turkey. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 32(1): 51-53.
  8. Fang, F., Wang, J., Zhao, Y., Jin, C., Kong, W., and Zhao, H. 2011. A comparative study on the tissue distributions of Rhubarb anthraquinones in normal and CCl4-injured rats orally administered Rhubarb extract. Journal of Ethnopharmacology, 137: 1492-1497.
  9. Fattahi, M., Nazeri, V., Torras-Claveria, L., Sefidkon, F., Cusido, R.M., Zamani, Z. and Palazon, J. 2013. Identification and quantification of leaf surface flavonoids in wild-growing populations of Dracocephalum kotschyi by LC–DAD–ESI-MS. Food Chemistry, 141, 139-146.
  10. Figueiredo, A.C., Barroso, J.G., Pedro, L.G. and Scheffer, J.J. 2008. Factors affecting secondary metabolite production in plants: volatile components and essential oils. Flavour and Fragrance Journal. 23, 213–226.
  11. Fok, T.F. 2001. Neonatal jaundice Traditional Chinese medicine approach. Journal of Perinatology, 21: 98-100.
  12. Harborne, J.B., Mabry, T.J. and Mabry, H. 1975. The Flavonoids. London: Chapman and Hall, 866p.
  13. Huang, Q., Lu, G., Shen, H.M., Chung, M.C. and Ong, C.N. 2007. Anti-cancer properties of anthraquinones from Rhubarb. Medicinal Research Reviews, 27: 609-630.
  14. Irigoyen, J.J., Emerich, D.W. and Sanchez-Diaz M. 1992. Water stress induced changes in concentrations of proline and total soluble sugars in nodulated alfalfa (Medicago sativa) plants. Physiologia Plantarum, 84: 55-60.
  15. Li, A., Bao, B., Grabovskaya-Borodina, A.E., Hong, S.P., McNeill, J., Mosyakin, S.L., Ohba, H. and Park, C.W. 2003. Rheum. In: Wu, Z.Y., Raven, P.H., Hong, D.Y. (Eds.), Flora of China. Vol. 5 (Ulmaceae through Basellaceae). Garden Press, St. Louis, pp. 341-350.
  16. Lichtenthaler, H.K. 1987. Chlorophylls and carotenoids pigments of photosynthetic membranes. Methods in Enzymology, 148: 350-382.
  17. Luthar, Z. and Kreft, I. 1999. Influence of temperature on tannin content in different ripening phases of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) seeds, Fagopyrum, 16: 61-65.
  18. Munzuroglu, O., Karatas, F. and Gur, N. 2000. A study of the levels of vitamins A, E and C and Selenium in Rhubarb (Rheum ribes L.) Turkish Journal of Biology, 24: 397–404.
  19. Nakajima, J.i., Tanaka, I., Seo, S., Yamazaki, M. and Saito, K. 2004. LC/PDA/ESI-MS profiling and radical scavenging activity of anthocyanins in various berries. BioMed Research International, 5: 241-247.
  20. Neel, M.C. and Ellstr, N.C. 2003. Conservation of genetic diversity in the endangered plant Eriogonum ovalifolium var. vineum (Polygonaceae). Conservation Genetics, 37: 352-354.
  21. Nikolova, M.T., Taskova, R.M., and Peev, D.R. 2005. Exudate flavonoid aglycones of Veronica: Ecological and systematic implications. Biochemical Systematics and Ecology, 33(12), 1258–1268.
  22. Orhan, D.D., Hartevioglu, A., Küpeli, E. and Yesilada, E. 2007. In vivo anti-inflammatory and antinociceptive activity of the crude extract and fractions from Rosa canina L. fruits. Journal of Ethnopharmacology, 112: 394-400.
  23. Shoemaker, M., Hamilton, B., Dairkee, S. H., Cohen, I. and Campbell, M.J. 2005. In vitro anticancer activity of twelve Chinese medicinal herbs. Phytotherapy Research, 19: 649–651.
  24. Tapas, A.R., Sakarkar, D.M. and Kakde, R.B. 2008. Flavonoids as nutraceuticals: A review. Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 7(3): 1089–1099.
  25. Tsai, J.C., Tsai, S., and Chang, W.C. 2004. Effect of ethanol extracts of three Chinese medicinal plants with laxative properties on ion transport of the rat intestinalepithelia. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 27: 162-165.
  26. Tseng, S.H., Lee, H.H., Chen, L.G., Wu, C.H., and Wang, C.C. 2006. Effects of three purgative decoctions on inflammatory mediators. Journal of Ethnopharmacology, 105: 118-124.
  27. Urbonaviciute, A., Jakstas, V., Kornysova, O., Janulis, V., and Maruska A. 2006. Capillary electrophoretic analysis of flavonoids in single-styled hawthorn (Crataegus monogyna Jacq.) ethanolic extracts. Journal of Chromatography A, 1112: 339-344.
  28. Wang, J., Zhao, H., Zhao, Y., Jin, C., Liu, D. and Kong, W. 2011. Hepatotoxicity orhepatoprotection? Pattern recognition for the paradoxical effect of the Chinese Herb Rheum palmatum L. in treating rat liver injury, Plos One. 6: 24498.
  29. Yu, M., Luo, Y.L., Zheng, J.W., Ding, Y.H., Li, W. and Zheng, T.Z. 2005. Effects of Rhubarb on isolated gastric muscle strips of guinea pigs World. Journal of Gastroenterology, 11: 2670-2673.
  30. Zhao, Y.L., Wang, J.B., Zhou, G.D., Shan, L.M. and Xiao, X.H. 2009. Investigations of free anthraquinones from Rhubarb against alpha-naphthylisothiocyanate - induced cholestatic liver injury in rats. Journal of Basic and Clinical Pharmacology and Toxicology, 104: 463-469.
  31. Zugic, A., Ðordevic, S., Arsic, I., Markovic, G., Zivkovic, J., Jovanovic, S. and Tadic, V. 2014. Antioxidant activity and phenolic compounds in 10 selected herbs from Vrujci Spa, Serbia. Industrial Crops and Products, 52: 519-527.