بررسی میزان تغییرات اسانس،کلروفیل، کارتنوئید، آنتوسیانسن و فلاونوئید Mentha longifolia ( L.) Hods. subsp. longifolia در رویشگاه‌های مختلف مرند

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی رشته کارشناسی‌ارشد زراعت دانشگاه پیام نور کرج، کرج، ایران

2 استادیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ، ایران

3 دانشیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

در این تحقیق به منظور بررسی خصوصیات کیفی پنج جمعیت پونه (Mentha longifolia ( L.) Hods. subsp. longifolia) در پنج رویشگاه، آزمایشی در قالب طرح  کاملاً تصادفی در سال 1394 در سه تکرار انجام گردید. در هر رویشگاه نمونه‌های گیاهی در یک کوادرات 5/0× 5/0 مترمربع از سطح خاک کف بر و در هر منطقه تعداد 3 نمونه‌برداری انجام گرفت که در محدوده ارتفاعی 1100 تا 1300 واقع در استان آذربایجان شرقی قرار داشتند. در کلیه مناطق، نمونه‌گیری در زمان گلدهی کامل انجام شد. میزان اسانس با استفاده از روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) اندازه‌گیری شد و محتوای کلروفیل (a، b، و کل)، کارتنوئید، فلاونوئید و آنتوسیانین کل به‌ترتیب با استفاده از روش‌های اسپکتوفتومتری مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد میزان اسانس، فلاونوئید‌ کل کلروفیل، کارتنوئید و آنتوسیانین کل به‌طور معنی‌داری تحت تاثیر رویشگاها‌ی مختلف قرار گرفتند. بیشترین میزان اسانس، کلروفیل، کارتنوئید، آنتوسانین و فلاونوئید از گیاهان برداشت شده از رویشگاه بنگین بدست آمد. درصد اسانس در جمعیت بنگین (25/2 درصد) در مقایسه با جمعیت سایر رویشگاه‌ها بیش از 100 درصد بود. میزان نیتروژن و ماده آلی و بافت خاک در رویشگاه بنگین تاثیر مثبتی در افزایش میزان اسانس و میزان رنگدانه‌های فتوسنتزی داشت. به‌دلیل میزان بیشتر نیتروژن، ماده آلی و بافت لومی خاک، میزان کلروفیل a، b و کل و کارتنوئید کل در گیاهان جمعیت بنگین در مقایسه با جمعیت کشک‌سرا تقریباً دو برابر بیشتر بود. به‌دلیل ارتفاع پایین‌تر مناطق کشک‌سرا و درویش محمد کمترین میزان آنتوسیانین و فلاونوئید در اینرویشگاه‌هامشاهده گردید.به‌طورکلی، جمعیت بنگین دارای بیشترین صفات کیفی مورد مطالعه بود. بنابراین با استفاده از این جمعیت می‌توان ارقامی با خصوصیات مطلوب زراعی تولید کرد.
 

کلیدواژه‌ها

موضوعات


  1. Akbarzadeh, M. 2004. Medicinal plants of labiate family in Vas location in Mazandaran. Iranian Journal of Medical and Aromatic Plants, 1(19): 36-45.
  2.  Akhbari, M., Aghajani, Z., Karimi, E. and Mazoochi, A. 2016. Composition analysis of essential oil and biological activity of oily compounds of Mentha longifolia. New Cellular and Molecular Biotechnology Journal. 6 (21): 59-66.
  3. Alipour, N. 2013. Investigation of environmental conditions on the quality and quantity of essential oil of Stachys Laxa. M.Sc. theses Islamic Azad University, Nour Branch.
  4. Ames, B.N., Shigenaga, M. and Hagen, TM. 1993. Oxidants, antioxidants and the degenerative diseases of aging. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 90: 7915–22.
  5. Arnon, D.I. 1949. Copper enzymes in isolated chloroplasts. Polyphennoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiology. 24(1): 1-150.
  6. Babakhanzadeh-Sirjani, A., Hadiyan, J., Abdosti, V. and Larijani, K. 2013. Effects of different habitats on flavonoids and anthocyanin contents of (Echiumamoenum fisch and mey) in Eshkovart of Gilan Provice. Third National Conference on Medicinal Plants. November 20-21. Amol, Iran.
  7. Bajalan, I., Akbarzadeh, M.,  Qalayi, E. and Yarahmadi, E. 2013.Comparison of chemical compition of essential oil of Mentha longifolia L. from two regions of Iran. Canadian journal of pure and applied sciences. 7 (3): 2541-2543.
  8. Barzin, G., Mazooji, A. and Salimpour, F. 2014. Essential oil composition of four varieties of Mentha longifolia L. From northern parts of Iran. International Journal of Plant, Animal and Environmental Sciences. 4(2): 639-643.
  9. Becerro, M.A. and Paul, V.J. 2004. Effects of depth and light on secondary metabolites production and Cyanobacterial symbionts of the sponge Dysidea granulose. Marin Ecology Progress Series, 280: 115 -28.
  10. Brown, B. 2003. Mint soil fertility research in the PNW. Western Nutrient Management Conf. 5(3): 54-60.
  11. Clarck, M.S., Horwath, W.R., Shenan, C. and Scaw, K.M. 1998. Changes in soil chemical properties resulting from organic and low input farming practices, Agronomy Journal. 90: 662-671.
  12.  Cooperland., L. 2002. Building soil organic matter with organic amendments. A resource for urban and rural gardeners, small farmers, turfgrass managers and large-scale produccers. Center for Intergrated Agricultural Systems. University of Wisconsin- Madison
  13. Curado, M.A., Olivera, C.B.A., Jesus, J.G., Santos, S.C., Seraphin, J.C. and Ferri, P.H. 2006. Environmental factors influence on chemical polymorphism of the essential oils of Lychnophora ericoides. Photochemistry. 67: 2363-2369.
  14. Davies, N.W. 1998. Gas chromatographic retention index of monoterpenes and sesquiterpenes on methyl and carbowax 20 M phases. Journal of Chromatography. 503: 1-24.
  15. Davise, F.S. and Albrigo, L.G. 1994. Citrus. CAB. International Press, Wallington, UK, P 9814.
  16. Fallahi, J. 2009. Effects of biofertilizers and chemical fertilizers on quantity and quality characterize of Chamomile (Matricaria Chamomilla L.) as a medicinal plant. M.Sc. Thesis Fac. Agric. Ferdowsi Universuty of Mashhad, Iran.
  17.  Ghani, A., Nemati, S.H., Azizi, M., Saharkhiz,  M.J. and Farsi, M. 2014. The study of extract biochemical variations contents some of spearmint (Mentha spicata L.) Population. Journal of horticulture science. 4 (27): 433-443.
  18. Ghasemi, K., Ghasemi, Y., Ehteshamnia, A., Nabavi, M., Nabavi, F., Ebrahimzadeh, A. and Pourmand, F. 2011. Influence of environmental factors on antioxidant activity, phenol and flavonoid content of walnut. Medicinal Plant. 5(7): 1128-1133.
  19. Gulluce, M., Orhan, F., Adiguzel, A., Bal, T., Guvenalp, Z. and Dermirezer, LO. 2013. Determination of antimutagenic properties of apigenin-7-O-rutinoside, a flavonoid isolated from Mentha longifolia (L.) Huds. ssp. longifoliawith yeast DEL assay. Toxicol Ind Health. 29: 534–40.
  20. Habibi, H., Mazaheri, D., Majnoon Hoseini N. and Chaeechi, M. R. 2007. Effect of altitude on essential oil and components in wild thyme (Thymus kotschyanus Boiss.) Taleghan region. Pajouhesh and Sazandegi. 73: 2-10.
  21. Hafedh, H., Fethi, BA., Mejdi, S., Emira, N. and Amina, B. 2010. Effect of Mentha longifolia L. essential oil on the morphology of four pathogenic bacteria visualized by atomic force microscopy. African Journal of Microbiology Research. 4(11): 1122-1127.
  22.  Hatamian, M., Arab, M. and Roozban, M.R. 2014. Photosynthetic and nonphotosynthetic pigments of two rose cultivars under different light intensities. Agricultural crop management. 4 (16): 259-270.
  23. Hemmati, Kh., Ghasemnejad, A., Mashayekhi, K. and Bashiri-Sadr, Z. 2012. Site effect on some important flavonoid compounds of Linden tree (Tilia platifolia L.). Journal of Plant Production Research. 19 (2): 141-148.
  24. Jaakola, L., Maatta-Riihinen, K.R., Karenlampi, S. and Hohtola, A. 2004. Activation of flavonoid biosynthesis by solar radiation in bilberry (Vaccinium myrtillus L.) leaves Planta. 218(5): 721-728.
  25. Jahan, M. and Koocheki, A. 2004. Effect of organic production of german chamomile (Maricaria chamomilla L.) on its chemical composition. Pajouhesh and Sazandegi. 61: 87-95.
  26. Jalilzadeh-Amin, G. and Maham M. 2015. Antidiarrheal activity and acute oral toxicity of Mentha longifolia L. essential oil. Avicenna Journal of Phytomedicine, 5(2):128-37.
  27. Jamshidi, AM., Aminzadeh, M., Azarnivand, H. and Abedi, M. 2006.  Effect of evaluation for quality and quantity of essential oil Thymus kotschyanus (Damavand – Tar). Journal of Medicinal Plants. 5 (18): 17-22.
  28. Jovancevic, M., Balijagic, J., Menkovic, N., Savikin, K., Zdunic, G., Jankovic, T. and Dekic-Ivankovic, M. 2011. Analysis of Phenolic compounds in wild populations of bilberry (Vaccinium myrtillus) from Montenegro. Journal of Medicinal Plants Research. 5(6): 910-914.
  29. Kalinova, J. and Vrchotova, N. 2011. The influence of organic and conventional crop management, variety and year on the yield and flavonoid level in common buckwheat groats. Food Chemistry, 127: 602–608.
  30. Kopsell, D.A., Kopsell1, D.E. and Curran-Celentano, J. 2007. Carotenoid pigments in kale are influenced by nitrogen concentration and form. Journal of the Science of Food and Agriculture. 87:900–907
  31. Krizek, D.T., Kramer G.F., Upadhyaya A. and Mirecki R.M. 1993. UV-B Response of cucumber seedling grown under metal halid and high pressure sodium/deluxe lamps. Physiology of Plant. 88:350-358.
  32. Lundkvist, A., Salomonsson, L., Karlsson, L. and Gustavsson, A. 2008. Effects of organic farming on weed flora composition in a long term perspective. Europian Journal of Agronomy. 28: 570-578.
  33.  Mahdavi,  S., Sadeghniaomrani, N., Ghelichnia, H. and Alipoor, N. 2015. Investigation of some environmental conditions effect on the quality and quantity of essential oil of Origanum vulgare L. (Case study: Nemarestagh, Amol). Journal of management System. 5(2): 51-64.
  34. Malakouti, M.J. and Homaei, M. 2004. Fertility of soils in arid and semiarid areas: problems and solutions. Tarbiat modares University press, Tehran.
  35. Marotti, M.R., Piccaglia, W., Crout, Craufutd K. and Deans, S. 2004. Effect of planting time and mineral fertilization on peppermint (Mentha piperita L.) essential oil composition and its biological activity. Flavour and Fragrance Journal. 9(3): 125-129.
  36. Merzlyak, M. and Chivkunova, O.B. 2000. Lightstress-induced pigment changes and evidence for anthocyanin photoprotection in apples. Journal of Photochemistry and Photobiology.55(2-3):155-63
  37.  Mosleh, Z., Salehi, M.H. and Rafieiol hossaini, M. 2015. The study of agro-morphological characteristics, essential oil, and chamazulene content of german chamomile in different soil types of chaharmahal-va-bakhtiari province of Iran. Journal of Crop Production Processing. 4 (13): 121-129.
  38. Omid Beygi, R. 2006. Production and processing of medicinal plants, Volume I. Publisher: Astan Quds Razavi (Mashhad), 397p.
  39. Ozguven, M., Ayanoglu, F. and Ozel, A. 2006. Effects of nitrogen rates and cutting times on the essential oil yield and components of Origanum syriacum L. var. bevanii. Journal of Agronomy. 5: 101–105.
  40. Park K.J., Vohnikova Z. and Reis Brod F.P. 2002. Evaluation of drying parameters and desorption isotherms of garden mint leaves (Mentha crispa L.). Journal of Food Engineering. 51: 193-199.
  41. Rai-Dehagi, H., Razmjoo, J., Sabzaliyan, M.R. and Arzani, A. 2014. Effect of shading on morphological characteristics and essential oil content in different of genotypes of three species of mint. Journal of Plant Process and Function. 4(13): 58-69.
  42. Rasti, A.  2002.  Study  effect  of  habitat  onJuniperus  xcelsain  Amarlo  Rodbar  area and  identify  compositions  of  essential  oil  in  different  elevation  and  aspect  slop.  M.Sc these. Urmia University.
  43. Rezvani-Moghadam, P., Amin Ghafuri, A., Bakhshaei, S.A. and Jaafari, L. 2013. Effects of biological and manure fertilizers on some quantitative characters and essential oil of savory (Satureja hortensis L.). Journal of Agroecology. 5 (2) 105-112.
  44. Saeidi, K., Sefidkon, F. and Babaei, A. 2014. Determination of carotenoids and lycopene content of dog-rose (Rosa canina L.) fruit in different regions of Iran. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants. 30(5): 839-842.
  45. Shahidi, F. 2000. Antioxidants in food and food antioxidants, Mol. Neutral Food Research. 44: 158-63.
  46. Sifola, M.I. and Barbieri, G. 2006. Growth, yield and essential oil content of three cultivars of basil grown under different levels of nitrogen in the field. Scientia Horticulture. 108: 408–413.
  47. Sotiropoulou, D.E. and Karamanos A.J. 2010. Field studies of nitrogen application on growth and yield of Greek oregano (Origanum vulgare ssp. hirtum (Link) Ietswaart). Industrial Crops and Products. 32: 450–457.
  48. Stadtman, E.R. 1992. Protein oxidation and aging. Science. 257: 1220–4.
  49. Tajali, A. and Khazaeipoor, M. 2002. Effect of height and organs on flavonoids of Crataegus microphylla. International Journal of Biosciences. 7:54-58.
  50. Tandon, H.L.S. (Ed.). 1995. Methods of analysis of soils, plants, waters and fertilisers. New Delhi, India: Fertilisers Development and Consultation Organization.
  51. Yousefzadeh, S. 2016. Investigating the variation of essential oil content and composition of Moldavian balm in several areas of East and West Azerbaijan provinces. Electronic Journal Crop Protection. (In press).