بررسی تاثیر دو روش آبیاری و دو نوع کود بر ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره گل محمدی (Rosa damascene Mill.)

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه مرتع و آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

2 کارشناس‌ارشد مرتعداری دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

3 استادیار پژوهشکده اسانس‌های طبیعی دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

چکیده

ترکیبات فنلی (فلاونوئید، تانن و آنتوسیانین) مهم‌ترین آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی به شمار می‌آیند و عوامل متعددی مانند عوامل محیطی و تغذیه گیاه بر کمیت و کیفیت آنها تاثیر گذارمی باشند. یکی از گیاهان دارویی بومی ایران، گل محمدی با نام علمیRosa damascene Mill.  است که سابقه استفاده از تر کیبات آن به زمان‌های کهن بر می‌گردد و در مناطق مختلف کشور به صورت طبیعی و کشت شده وجود دارد. تحقیق حاضر به‌منظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی گل محمدی تحت تاثیر دو نوع کود (کود دامی و کود شیمیایی) و همچنین دو روش­های آبیاری (غرقابی و قطره‌ای) در پژوهشکده اسانس‌های طبیعی دانشگاه کاشان در سال 1395 انجام شده است. در این سنجش میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی کل به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت و در نهایت فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره گیاه در غلظت‌های مختلف با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه‌گیری شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه 19 و روش آنالیز واریانس انجام شد. نتایج آزمون فیتوشیمیایی وجود ترکیبات ثانویه­ای مانند تانن، آنتوسیانین و فلاونوئید و عدم وجود آلکالوئید را در عصاره این گونه تایید کرد. همچنین میزان فلاونوئید کل موجود در نمونه­ای که کود شیمیایی به کار برده شده بود کمی بیش­تر از سایر نمونه‌ها بود. تیمار کود دامی و تیمار آبیاری غرقابی به­‌ترتیب بیش­ترین و کم­ترین میزان ترکیبات فنلی و تیمار آبیاری قطره­ای بیش­ترین خاصیت آنتی­اکسیدانی را از خود نشان داده­اند. نتایج این تحقیق نشان داد با استفاده از روشهای مدیریتی از جمله آبیاری و تغذیه می توان تولید، کمیت و کیفیت ترکیبات ثانویه در گیاهان را کنترل نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


  1. Anwar, M., Petra, D.D., Chand, S., Alpesh, K., Naqvi, A.A. and Khanuja S.P.S. 2005. Effect of organic manures and inorganic fertilizer on growth herb and oil yield, nutrient accumulation and quality of  French basil. Communication soil science and plant analysis, 36(13-14): 1737-1746.
  2. Ayci, F., Aydinili, M., Bozdemir, A. and Tatus, M. 2005. Gas chromatograchic investigation of Rose concrete, absolute and solid residue, Flavour and fragrance,20(5): 481-486.
  3. Bidram, F. 2013. Identify essential components and antioxidant, antimicrobial and anticancer effects of two plants Rosa damascene and Salvia limbata. M.Sc Thesis, of Natural essential oil research institute University of Kashan.130 p.
  4. Borrelli, A. 2012. The influence of the water regimes and nitrogen fertilizing on the production of Roses under glass. Rivista Della Orto florofuettioli, 65:109-117.
  5. Brain, KR. And Turner, T.D. 1975. The practical evaluation of phytopharmaceuticals. Bristol: Wright-Scientechnica, 10-30.
  6. Burits, M. and Bucar, F. 2000. Antioxidant activity of Nigella sativa essential oil. Phytotheraphy research, 14: 323-328.
  7. Chang, C.C., Yang, M.H., Wen, H.M. and Chern, J.C. 2002. Estmation of total flavonoid content in proplis by two complementary colorimetric methods. Food drug. 10: 178-182.
  8. Chhabra, S.C., Uiso, F.C., Mshiu, E.N. 1984. Phytochemical screening of Tanzanian medicinal plants. Ethno pharmacology, 11: 157-179.
  9. Damadzadeh, M. 2003. Integrated management Rosa damascene Mill. In connection with the essential oil and rose water in Kashan. The final report of the research project, Agriculture and Natural Resources Research Center of Isfahan, 250 p.
  10. Danshkhvah, M., Kafi, M., Nikbakht, A. and Mirjalili, M.H. 2007. Effect of nitrogen and potassium on performance indices and Rosa damascene Mill. linseed flowers Kashan. Horticultural Science and Technology, 8(2): 90-83.
  11. Dunnik, J.K. and Hailey, J. 1992. Toxicity and carcinogenicity studies of quercetin, a natural component of foods. Journal of Toxicology Science, 19(3): 423-431.
  12. Emad, M., Gheybi, F., Rasooli, M., Khanjan Zadeh, R. and Mohammadi Gozani, S. 2012. Industrial Herbalist Rosa damascene Mill. Tehran: Pune Publication, 310 p.
  13. Gault, M., Synge, P.M. 1971. The dictionary of roses in colour. Rainbird references Books, London, David Publication,London, 250 p.
  14. Henry, C. and Heppell, N. 2002. Nutritional losses and gains during processing: future problems and issues. Procceding of Natural Sciences, 61: 145-8.
  15. Jaimand, K., Rezaei, M.B., Asareh, MH., Tabaei Aghdaie, R. and Moshky zadeh, S., 2010. Evaluation of the flavonoid species of Rosa damascene Mill.  Medicinal and Aromatic Plants Research, 25 (2): 85-92.
  16. Jaimand, K., Rezaei, M.B., Tabaei Aghdaie, R., Naderi Hajibagheri Kennedy, M. and Moshky zadeh, S. 2011. Determination of tannin content in Rose water, wastewater and trash of rose (Rosa damascene Mill). Medicinal and aromatic plants research, 27 (2): 35-47.
  17. Jamshidi, M.,  Ahmadi, HR., Rezazadeh, Sh., Fathi, F. and Mazanderani, M. 2010. Study on phenolicd and anioxidant activity of some selected plant of Mazandaran province. Medicinal plant, 9(34): 177-183.
  18. Karimi, H. 2005. Culture of Iranian plants. Volume II.  Parcham Publication, 450p.
  19. Makki zadeh Tafti, M., Chaiechi, M.R., Nasrollahzadeh, S. and Khavazi, K. 2011. Evaluate the effect of nitrogen fertilizers on growth and yield of biological and chemical dill (Anethum graveolens L.). Journal of Knowledge of sustainable agricultural production agricultural knowledge, 21 (4): 62-51.
  20. Ordoñez, A., Gomez, J.D., Vattuone, M.A. and Lsla, M.I. 2006. Antioxidant activities of sechium edule (Jacq) Swartz extracts. Food chemistry, 97: 452-458.
  21. Ozkan, G., Sagdic, O., Baydar, N.G. and Baydar, H. 2004. Antioxidant and anti-bacterial acitvities of Rosa damascene flower extracts. Food science and technology, 10: 277 – 281.
  22. Pop, G., Pirsan, P., Mateoc-sirb, N. and Mateoc, T. 2007. Influence of technological elements on yield quantity and quality in marigold (Calendula officinalis L.) cultivated in cultural conditions of Timisoara. 1st international scientific on Medicinal, Aromatic and spice plants, December 5– 6, 20-23.
  23. Raghavendra, H., Vijayananda B., Madhumathi G. and Hiremath A. 2010. In vitro antioxidant activity of Vitex negundo L. Leaf extracts. Chiang Mai. Science, 37(3): 489-497.
  24. Ramesh, P. and Okigbo, R.N. 2008. Effects of plants and medicinal plant combinations as anti-infectives. African pharmacy and pharmacology, 2(7): 130-135.
  25. Rezaei, M., Jaimand, K., Tabaei Aghdaie, R. and Barazandeh, M. 2002. Comparison of laboratory and industrial samples in terms of quantity and quality Rosa damascene Mill major combinations of Kashan. Medicinal and aromatic plants of Iran, 19: 72-63.
  26. Schieber, A., Mihalev, K., Berardini, N., Mollov, P. and Carle, R. 2005. Flavonol Glycosides from distilled petals of Rosa damascene Mill. Zeitschrift fur Natuforschung. Biosciences(C), 60: 379- 84.
  27. Velioglu, Y.S. and Mazza, G. 1991. Characterization of flavonoids in petals of Rosa damascene By HPLC and spectral analysis, Agriculture and food chemistry, 39: 463-7.
  28. Weiss, E.A. 1997. Essential Oil Crops and Medicinal plants. (CABI) Publication, London, 230 p.