بررسی تأثیر حلالهای مختلف بر میزان فنل و فلاونوئید کل و فعالیت آنتیاکسیدانی اندام‌های مختلف گیاه Momordica charantia L. در منطقه سیستان

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، زابل، ایران

2 1گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، زابل، ایران

3 مربی پژوهشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

4 3دانش‌آموخته فیزیولوژی گیاهی، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

آنتی‌اکسیدان‌ها ترکیب‌هایی هستند که از بدن در برابر آسیب‌های ناشی از فعالیت رادیکال‌های آزاد محافظت می‏کنند. ترکیب‌های فنلی متابولیت‏های ثانوی گیاهی هستند که توان آنتی‌اکسیدانی بالایی دارند. کارلا با نام علمی Momordica charantia L.  متعلق به تیره کدوئیان ((Cucurbitaceae، دارای ترکیب‌های فنلی است که به‌عنوان آنتی‌اکسیدان عمل می‏کنند. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر حلال‌های مختلف (متانول 70 درصد، استون، اتیل استات، کلروفرم و هگزان)بر محتوای فنل و فلاونوئید کل و فعالیت آنتی‌اکسیدانی اندام‌های مختلف گیاه کارلا در منطقه سیستان در سال 95 انجام شد. عصاره‌گیری از اندام‌ها با استفاده از حلال‌های مختلف و به روش خیساندن انجام گرفت. میزان فنل و فلاونویید کل به‌ترتیب با استفاده از روش‌های  فولین‏- سیوکالتو و روش‏ رنگ سنجی آلومینیوم کلرید اندازه‌گیری گردید. فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ها با استفاده از روش‌های دی فنیل پیکریل هیدازیل ((DPPH، قدرت آنتی‌اکسیدانی احیای آهن (FRAP) و پراکسید هیدروژن (H2O2) اندازه‌گیری شد. بیشترین میزان فنل در عصاره متانولی میوه و برگ (به‌ترتیب 33/1±96/36 و 03/3±01/33 میلی گرم گالیک اسید به وزن خشک) و کمترین میزان در عصاره های کلروفرمی، اتیل استاتی و هگزانی به میزان کمتر از 1 میلی گرم بر وزن خشک گزارش گردید. نتایج نشان داد بیشترین میزان محتوای فلاونوئیدی مربوط به عصاره استونی و متانولی برگ (به‌ترتیب 97/1±95/10 و 2/2±03/10 میلی‌گرم کوئرستین به گرم وزن خشک) بود. عصاره متانولی میوه در هر سه روش، فعالیت آنتی‌اکسیدانی بالاتری نسبت به سایر عصاره‌ها نشان داد. بر اساس نتایج این تحقیق، میوه کارلا به‌عنوان یک منبع مفید از آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


  1. Ahmad, N., Hasan, N., Ahmad, Z., Zishan, M. and Zohrameena, S. 2016. Momordica charantia: for traditional uses and pharmacological actions. Journal of Drug Delivery and Therapeutics, 6(2): 40-44.
  2. Bondet, V., Brand-Williams, W. and Berset, C. 1997. Kinetics and mechanisms of antioxidant activity using the DPPH free radical method. LWT-Food Science and Technology, 30(6): 609-615.
  3. Benzie, I.F.F. and Strain, J.J. 1999. Ferric reducing/antioxidant power assay: direct measure of total antioxidant activity of biological fluids and modified version for simultaneous measurement of total antioxidant power and ascorbic acid concentration. Methods in Enzymology, 299:15-27.
  4. Chang, C.C., Yang, M.H., Wen, H.M. and Chern, J.C. 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods, Journal of food and drug analysis, 10(3).
  5. Divya, D., Hettiarachchy, N.S., Ganesh, V., Kannan, A. and Rayaprolu, S. 2013. Phenolic extracts from leaves of bitter melon (Momordica charantia) with antioxidant properties. Journal of Agricultural Science and Applications, 2(1): 28-34.
  6. Fongmoon, D., Lalitwongsa, S., Keyoonwong, W., Nakong, M. and Iamsaard, S. 2013. Antioxidant Activity and Cytotoxicity of Bitter Melon (Momordica charantia L.) Extract Cultured in Lampang Thailand. NU. International Journal of Science, 10(2): 18-25.
  7. Fidrianny, I., Ramadhani, S. and Komar, R. 2015. In vitroAntioxidant Capacities of Three Organs of Bitter gourd (Momordica charantia L.) Form West Java-Indonesia Using DPPH and FRAP Assays. International Journal of Pharmacognosy and Phytochemical Research, 7(5): 1034-1041.
  8. Frankel, E.N. and Meyer, A.S. 2000. The problems of using one‐dimensional methods to evaluate multifunctional food and biological antioxidants. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80(13): 1925-1941.
  9. Ghasemzadeh, A., Jaafar, H.Z. and Rahmat, A. 2011. Effects of solvent type on phenolics and flavonoids content and antioxidant activities in two varieties of young ginger (Zingiber officinale Roscoe) extracts. Journalof Medicinal Plants Research, 5(7): 1147-1154.
  10. Ghosh, S., Bhateja, P., Rani, J. and Saini, A. 2014. In vitro evaluation of antioxidant activity of Bitter Melon (Momordica charantia L.). International Journal of Pharm Tech Research, 6: 1374-1382.
  11. Ghous, T., Aziz, N., Mehmood, Z. and Andleeb, S. 2015. Comparative study of antioxidant, metal chelating and antiglycation activities of Momordica charantia flesh and pulp fractions Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, 28(4): 1217-1223.
  12. Hajian, S. 2016. Positive effect of antioxidant on immune system. Immunopathologia Persa, 1(1).
  13. Hamissou, M., Smith, A.C., Carter Jr, R.E. and Triplett II, J.K. 2013. Antioxidative properties of bitter gourd (Momordica charantia) and zucchini (Cucurbita pepo). Emirates Journal of Food and Agriculture, 25(9): 641.
  14. Heidari, M. and Mobasri Moghadam, M. 2012. Effect of rate and time of nitrogen application on fruit yield and accumulation of nutrient elements in Momordica Charantia. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 11: 129–133.
  15. Horax, R., Hettiarachchy, N. and Chen, P. 2010. Extraction, quantification, and antioxidant activities of phenolics from pericarp and seeds of bitter melons (Momordica charantia) harvested at three maturity stages (immature, mature, and ripe). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58(7): 4428-4433.
  16. Jonathan, S.G., Olawuyi, O.J., Aina, D.A., Odeniyi, S.O., Adediji, I.O. and Ikhedia, A. 2012. "Comparative studies on antifungal, anti-oxidant and phytochemical potential of Momordica charantia and Moringa oleifera. New York Science Journal, 5(12): 17-28.
  17. Kumar, R., Balaji, S., Sripriya, R., Nithya, N., Uma, T.S. and Sehgal, P.K., 2010. In vitro evaluation of antioxidants of fruit extract of Momordica charantia L. on fibroblasts and keratinocytes. Journalof Agricultural and Food Chemistry, 58(3): 1518-1522.
  18. Kumar, D.S., Sharathnath, K.V., Yogeswaran, P., Harani, A., Sudhakar, K., Sudha, P., and Banji, D. 2010. A medicinal potency of Momordica charantia. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 1(2): 95-99.
  19. Lin, K.W., Yang, S.C. and Lin, C.N. 2011. Antioxidant constituents from the stems and fruits of Momordica charantia Food Chemistry, 127(2): 609-614.
  20. Li, F.J., Liu, X.Y., Xu, G.J. and Guo, H.Y. 2015. Effects of extraction solvents on antioxidant activity of Bitter Gourd (Momordica charantia L.) fruits in vitro.  Innovations in Food Research, 1: 1-3.
  21. McMurray, F., Patten, D.A. and Harper, M.E. 2016. Reactive oxygen species and oxidative stress in obesity—recent findings and empirical approaches. Obesity, 24(11): 2301-2310.
  22. McDonald, S., Prenzler, P.D., Antolovich, M. and Robards, K. 2001. Phenolic content and antioxidant activity of olive extracts. Food chemistry,73(1): 73-84.
  23. Parsons, B.J. 2017. Antioxidants in Food: The Significance of characterization, identification, chemical and biological assays in determining the role of antioxidants in food. Foods. Doi: 10.3390/foods6080068.
  24. Perumal, V., Murugesu, S., Lajis, N.H., Khatib, A., Saari, K., Abdul-Hamid, A., Khoo, W.C., Mushtaq, M.Y., Abas, F., Ismail, I.S. and Ismail, A. 2015. Evaluation of antidiabetic properties of Momordica charantia in streptozotocin induced diabetic rats using metabolomics approach. International Food Research Journal, 22(3): 1298-1306.
  25. Pham, H.N.T., Nguyen, V.T., Vuong, Q.V., Bowyer, M.C. and Scarlett, C.J. 2015. Effect of extraction solvents and drying methods on the physicochemical and antioxidant properties of Helicteres hirsuta Lour. leaves. Technologies, 3(4): 285-301.
  26. Patel, S., Patel, T., Parmar, K., Patel, B. and Patel, P. 2011. Evaluation of antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of Momordica charantia Linn fruit. Advance Research in Pharmaceuticals and Biologicals, 1: 120-9.
  27. Ruch, R.J., Cheng, S.J. and Klaunig, J.E. 1989. Prevention of cytotoxicity and inhibition of intercellular communication by antioxidant catechins isolated from Chinese green tea. Carcinogenesis, 10(6): 1003-1008.
  28. Rezaeizadeh, A., Zuki, A.B.Z., Abdollahi, M., Goh, Y.M., Noordin, M.M., Hamid, M. and Azmi, T.I. 2011. Determination of antioxidant activity in methanolic and chloroformic extracts of Momordica charantia. African Journal of Biotechnology, 10(24): 4932-4940.
  29. Shobha, C.R., Vishwanath, P., Suma, M.N., Prashant, A., Rangaswamy, C. and Gowdappa, B.H. 2015. In vitroanti-cancer activity of ethanolic extract of Momordica charantia on cervical and breast cancer cell lines. International Journal of Health & Allied Sciences, 4: 210-7.
  30. Singh, S. and Singh, RP. 2008. In vitro methods of Aassay of antioxidants: an overview. Food Reviews International, 24(4): 392-415.
  31. Sanchez-Moreno, C., Larrauri, J.A. and Saura- Calixto, F. 1999. Free radical scavenging capacity and inhibition of lipid oxidation of wines, grape juices and related polyphenolic constituents. Food Research International, 32: 407–412.
  32. Wen, L.J. and Liu, W.F. 2007. Study on extracting and antioxidant activity of flavonoids from Momordica charantia L. Food Science, 9: 042.
  33. Zhang, H. and Tsao, R. 2016. Dietary polyphenols, oxidative stress and antioxidant and anti-inflammatory effects. Current Opinion in Food Science, 8: 33-42.