بررسی و مقایسه فیتوشیمیایی و ضد قارچی اسانس گیاهان دارویی Origanum Vulgare L.،Mentha pulegium L. و Satureja hortensis L. علیه قارچ Alternaria solani درشرایط انبارداری

نویسندگان

1 دانشیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، ایران.

2 کارشناسی ارشد، گروه گیاهپزشکی، بیماری‌شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی شیراز، شیراز، ایران.

3 دانشجوی دکتری، گروه گیاهپزشکی، بیماری‏شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، ایران.

چکیده

در سال‎های اخیر برای کنترل عوامل میکروبی آلوده‎کننده موادغذایی از اسانس‎های گیاهی استفاده زیادی شده است. در پژوهش حاضر به بررسی فیتوشیمایی و اثر ضدقارچی اسانس برگ گیاهان مرزه خوزستانی، مرزنجوش و پونه جمع‌آوری شده از گرین الشتر و سفید کوه خرم آباد در بهار 1394 برای کنترل کپک میوه گوجه‎فرنگی (Alternaria solani) در دوره انبارداری پرداخته شد. ابتدا اسانس گیاهان با استفاده از روش تقطیر با بخار آب با دستگاه کلونجر استخراج شد. مواد موثره این اسانس‎ها با استفاده از روش گاز کروماتوگرافی جرمی و گاز کروماتوگرافی انجام شد. برای اثر ضدقارچی اسانس‏‎ها بر بازدارندگی از رشد قارچ A. solani به دو روش دیسک کاغذی و مواد فرار روی محیط کشت PDA و همچنین جهت تعیین MIC و MFC اسانس‎ها از غلظت‎های 5/1، 7/1، 2، 3/2، 7، 5/8، 9، 5/9 میکرولیتر در میلی‏لیتردر محیط کشت PDB استفاده شد. به‎منظور بررسی اثر اسانس‏ها روی درصد آلودگی گوجه‎فرنگی به این قارچ، غلظت‏های 4 و 20 میکرولیتر بر میلی‏لیتر اسانس‎ها روی میوه آلوده به قارچ اسپری‎ پاشی شدند. بعد از هفت روز درصد آلودگی روی میوه در قالب طرح آماری سنجیده شد. بیشترین ترکیب موجود در اسانس مرزه، مرزنجوش و پونه به‌ترتیب کارواکرول (65/88 درصد)، تیمول (46/19 درصد) و پولگون (66/47 درصد) بود. این اسانس‏ها به‎ترتیب 96/48، 93/45 و 94/49 درصد در روش دیسک و 85/44، 01/51 و 96/48 درصد در روش مواد فرار از رشد قارچ A. solaniاثر داشت. همچنین غلظت 4 و 20 میکرولیتر در میلی‏لیتر به‌ترتیب 40، 78/57، 56/35 و 100، 67/66 و 40 درصد آلودگی قارچی روی بافت میوه را بطور معنی‏داری کاهش دادند. مرزه، مرزنجوش و پونه با دارا بودن ترکیبات ضدقارچی می‌توانند به ‎خوبی از رشد قارچ A. solaniجلوگیری به‌عمل آورند و می‎توانند جایگزین مناسبی در استفاده از قارچ‎کش‎ها برای کنترل این بیمارگر گیاهی باشند.

کلیدواژه‌ها


  1. Al-Mughrabi, K.I. 2004. Sensitivity of Jordanian isolates of Alternaria solani to mancothane. Phytopathologia Mediterranea, 43: 14-19.
  2. Burt, S. 2004. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods-a review. International Journal of Food Microbiology, 94(3): 223-253.‏
  3. Darvishnia, M., Rezaei-Nejad, A. and Delfan, B. 2015. Effect of essential oil of Satureja khuzistanica Jamzad and S. rechingeri Jamzad, Carvacrol and Benomyl on growth inhibition of Botrytis cinerea an agent of gray mold disease of fruit. Agricultural Crop Management, 17(2): 531-540. (In Persian).
  4. Feng, W., Chen, J., Zheng, X. and Liu, Q. 2011. Thyme oil to control Alternaria alternata in vitro and in vivo as fumigant and contact treatments. Food Control, 22: 78-81
  5. Ghosta, Y., Ershad, D., Zare, R. and Mohammadi-Goltape, E. 2003. Taxonomic study on Alternaria species in Iran. Rostaniha, 4(3-4): 105-121. (In Persian).
  6. Giordani, R., Hadef, Y. and Kaloustian, J. 2008. Compositions and antifungal activities of essential oils of some Algerian aromatic plants. Fitoterapia, 79: 199-203
  7. Hadian, J., Farzaneh, M., Ghorbani, M. and Mirjalili, M.H. 2007. Chemical composition and antifungal activity of the essential oil of Artemisia khorasanica on soil-borne phytopathogens. Journal Essential Oil Research, 10(1): 53-58. (In Persian).
  8. Jafari, A., Fattahi, A. and Zarrin-Far, H., 2006. Survey of traditional medical herb in Yazd city to aflatoxin producer fungi. In: Abstracts book of 9th Iranian Nutrition Congress. Tabriz. Iran.(In Persian).
  9. Jannings, W. and Shibamoto, J. 1980. Qualitative analysis of flavour and fragrance by capillary gas chromatography. Academic Press, New York, 830 p.
  10. Khanasha, M., Barzegar, F. and Hamzehzarghani, H. 2012. Introduction TOMCAST forecasting system for chemical control of tomato early blight disease. University of yasouj journals system plant pathology science, 1(2): 10-20. (In Persian).
  11. Kohanmoo, M.A. and Jamali, F. 2013. Antifungal activities of some Medicinal plant essential oils against Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici Biological Control of Pesticide and Plant Disease, 2(1): 27-33.
  12. Kordali, S., Kotan, R., Mavi, A., Cakir, A., Ala, A. and Yildirim, A. 2005. Determination of the chemical composition and antioxidant activity of the essential oil of Artemisiadracunculus and of the antifungal and antibacterial activities of Turkish Artemisiaabsinthium, A. dracunculus, Artemisia santonicum and Artemisia spicigera essential oils. Journal Agriculture & Food Chemistry, 53: 9452-9458.
  13. Lotfi, A., Jafarpour, M., Etemadi, N. and Tahmourespour, A. 2010. Effect of essential oils of Thyme, Ajwan and Oregano on the fungus Fusarium oxysporum. 5th National Conference on New Ideas in Agriculture, Khorasgan (Esfahan). Islamic Azad University, Iran.(InPersian)
  14. Mahboubi, M. and Haghi, G.H. 2008. Antimicrobial activity and chemical composition of Mentha pulegium L. essential oil. Journal Ethnopharma, 119 (2): 325-327.‏
  15. Majd, A., Nejadsattari, I. and Friendship, B. 2007. Evaluation of Quantitative and qualitative constituents of essential oil of Khuzestan Savory (Satureja Khuzistanica J.) during plant development and antimicrobial properties of essential oils in conditions in vitro. Basically Science, 18 (1): 52-60.
  16. Moghtader, M. and Afzali, D. 2009. Study of the antimicrobial properties of the essential oil of Rosemary. Amer-Eurasian Journal Agriculture & Environmental Science, 5(3): 393-397.‏
  17. Mohammadi, A. 2014. Study of antifungal properties and chemical composition of essential oil of Thymus kotscuyanus Boiss. & Hohen.Medical Plant Biotechnology, 4(3): 52-62. (In Persian).
  18. Moosavian, S.M., Darvishnia, M. and Bazgir, A. 2015. The Effect of pH and NaCl on the aflatoxin production of Aspergillus Parasiticus. Plant Protestation Science, 46(2): 259-267.‏(In Persian).
  19. Obaidat, R.M., Bader, A., Al-Rajab, W., Abu-Sheikha, G. and Obaidat, A.A. 2011. Preparation of mucoadhesive oral patches containing tetracycline hydrochloride and carvacrol for treatment of local mouth bacterial infections and candidiasis. Science Pharmacology, 79(1): 197-212.
  20. Pajohi-Alamoti, M.R., Tajik, H., Akhondzade, A., Gandomi, H. and Ehsani, A. 2012. A Study on chemical composition and antimicrobial activity of essential oil of Mentha longifolia L. and Cuminum cyminum L. in soup. Journal Food Science & Technology, 36(9): 33-45.
  21. Peighami, A.S., Farzaneh, M., Hadian, J., Sharifi, T.J. and Ghorbanpour, M. 2007. Evaluation of antifungal activity of some plant essential oils against the grey mold of apple caused by Botrytis cinerea.‏ Agricultural Reserarch, 7(3): 1-10.(In Persian).
  22. Perrucci, S., Marcianti, F. and Cionti, P.L. 1994. In vitro antifungal activity of essential oils against some isolates of Microsperumcanis and M. gypseum. Planta Medica, 60: 84-87.
  23. Plaza, P., Torres, R., Usall, J., Lamarca, N. and Vinasa, I. 2004. Evaluation of the potential of commercial post-harvest application of essential oils to control citrus decay. Journal of Horticulture Science & Biotechnology, 79(6): 935-940.
  24. Plotto, A., Roberts, R.G. and Roberts, D.D. 2003. Evaluation of plant essential oils as natural postharvest disease control of tomato (Lycopersicun esculentum L.). Acta Horticulturae, 628: 737-745.
  25. Rasouli, I., Yadegarinia, D., Gachkar, L., Rezaei, M.B. and Fakour, M.H. 2007. Inhibit the production of aflatoxin fungus Aspergillus parasiticus by essential oils. Journal Research and Development, 3: 146-147. (In Persian).
  26. Risser, G., Banihashemi, Z. and Davis, D.W. 1976. A proposed nomenclature of Fusarium oxysporum f.sp. melonis races and resistance genes in Cucumis melo. Journal Phytopathology, 66: 1105-1106.
  27. Safari, N., Hemmati, R., Farzane, M. and Chegini, S. 2014. Study on three essential oils from Mentha piperita, Thymus daenensis and Satureja khuzistanica for controlling Penicillium expansum against of Apple Blue Mould. Applied Research in Plant Protection, 3(1): 19-33. (In Persian).
  28. Sahin, F., karaman, I. and Gulauce, M. 2003. Evalution of antimicrob activities of Satureja hortensis L. Journal Food Microbiology, 145: 522-33.
  29. Shakarami, J., Bazgir, E. and Feizian, M. 2006. Inhibition effects of five plant species essential oils on the in vitro mycelial growth of four plant pathogenic fungi. JWSS - Isfahan University of Technology, 10 (3): 497-504. (In Persian).
  30. Sharifian, M., Bolhari, B., Nosrat, A. and Aligholi, M. 2009. Effect of carvacerol on Enterococcus faecalis as an intracanal medicament-Invitro study. Journal Dent Medical, 1(22): 35-40. (In Persian).
  31. Simmons, E. 2007. Alternaria, an identification manual. Utrecht: CBS Fungal Biodiversity Centre, Nederland, 775 p.
  32. Vale-Silva, L., Silva, M.J., Oliveira, D., Goncalves, M.J., Cavaleiro, C. and Salgueiro L. 2012. Correlation of the chemical composition of essential oils from Origanum vulgare sub sp. virens with them in vitro activity against pathogenic yeasts and filamentous fungi. Journal Medical Microbiology, 61: 252-260.
  33. Vardar-Unlu, G., Candan, F., Sokmen, A., Daferera, D., Polissiou, M., Sokmen, M., Donmez, E. and Tepe, B. 2010. Antimicrobial and antioxidant activity of the essential oil and methanol extracts of Thymus pectinatus. Journal Agriculture Food Chemistry, 51:63-67.
  34. Yazdanpanah, L., Aminaei, M.M., Panahi, B., Emamifar, M. and Mahdian, M. 2011. Effect of Antifungal Essential oil From Satureja hortensis on Alternaria citri. Plant Production Technology, 10(2): 83-90. (In Persian).