1
کارشناسیارشد، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، واحد خرمآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرمآباد، ایران
2
استادیار، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، واحد خرمآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرمآباد، ایران
چکیده
امروزه پیدایش نانوفناوری و سنتز نانو ذرات پیشرفتهای زیادی را برای بشر به همراه داشته است ولی این فناوری بایستی از لحاظ ایمنی مورد توجه قرار گیرد. در این میان سنتز سبز نانو ذرات به دلیل سازگاری با محیط زیست، غیر سمیبودن و تولید کم هزینه گسترش یافته است، زیرا گیاهان توانایی بسیار خوبی برای کاهش یونهای فلزی و سنتز نانوذرات دارند. در پژوهش حاضر، شرایط بهینهی لازم برای سنتز سبز نانو ذرات نقره با استفاده از عصاره گیاه خوراکی دارویی Falcaria vulgaris Bernh. (غازیاقی )و اثر آنتی اکسیدانی عصاره و نانو ذرهی حاصل از آن بررسی شده است. در این پژوهش نخست اندام هوایی گیاه قبل از مرحله گلدهی در اواخر اردیبهشت 98 از دشتهای جنوب خرمآباد جمعآوری و در سایه خشک شد. پس از تهیه عصاره آبی گیاه به روش خیساندن، پارامترهای موثر در سنتز نانو ذرات نقره مانند pH، غلظت نیترات نقره، غلظت عصاره، دما و زمان بررسی شد. نتایج نشان داد شرایط بهینه سنتز سبز نانو ذرات نقره شامل غلظت mM 8 نیترات نقره، 11=pH، حجم ml 4 عصاره، دمای Cº 40 در مدت min 120 است. تشکیل نانو ذرات نقره توسط روشهای ماورابنفش- مرئی، پراش پرتو ایکس و مادون قرمز تایید شد. بررسی ریختشناسی نانو ذراتِ حاصل شکل کروی با اندازه ذرات nm 29-16 را نشان داد. ارزیابی خاصیت آنتیاکسیدانی عصاره آبی و نانوذرهی سنتز شده با روش متداول DPPH انجام شد. بیشترین خاصیت مهارکنندگی رادیکال آزاد در حلال آب با غلظت μl/ml 5/12 عصاره و نانو ذره نسبت به اسیداسکوربیک بود. در نهایت میتوان نتیجه گرفت وجود ترکیبات شیمیایی مختلف که باعث فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره شده است توانایی عصاره و نانو ذره حاصل را بهعنوان یک منبع آنتیاکسیدان طبیعی بیان میکند.